(Article publicat al diari El 9 Nou del 22/11/2019)

El passat 6 de novembre va tenir lloc el Ple Municipal sobre ordenances fiscals de la Garriga on s’havien d’aprovar els impostos, taxes i preus públics per a l’exercici de l’any 2020.

Què ens va portar el Govern d’ERC en aquell Ple? Doncs ens va portar la clatellada fiscal més gran contra els sectors productius en la història recent de la Garriga. Una clatellada fiscal demanada per la CUP, acceptada irresponsablement pel Govern Municipal d’ERC i que va ser aprovada gràcies als vots d’aquestes dues forces polítiques i l’abstenció còmplice de PSC.

En què consisteix aquesta clatellada fiscal? Doncs en un augment sagnant de gairebé el 30% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) que siguin empleats com estacionament-magatzem i els que són més preocupants: els destinats a comerços, oficines, a oci i hostaleria, a equipaments esportius i els dedicats a ús industrial. Aquesta cacera fiscal afectarà als immobles que superin els 24.000 € de valor cadastral en el cas dels consignats a estacionament- magatzem, superior a 300.000 € als destinats a oficines i comerç i per sobre dels 400.000 € als dedicats a oci i hostaleria, equipaments esportius i indústria; amb un màxim del 10% dels immobles de cada categoria esmentada com marca la llei (que el Govern ignorava fins que els hi vam dir).

El detall de tot plegat. 97 garatges per obtenir 14.200 €. 23 immobles entre comerços i oficines per recaptar 36.200 € afectant als de Can Illa i al poc que ens queda del moble que va ser sant i senya a la Garriga. 3 equipaments esportius que pagaran vora 31.000 € (dos d’ells es reparteixen gairebé 15.000 € cadascun) i en oci i hostaleria una autèntica acció de voltors fiscals acarnissant-se amb un petit i únic negoci per “confiscar-li” 1700 €.

Em vull centrar en els immobles industrials. Els seus propietaris passaran a pagar de la nit al dia 120.000 € més. 52 són els afectats. D’aquests 52 immobles, 4 pagaran el 33% d’aquests 120.000 € d’augment. La resta, 48 immobles, faran front a al 66% restant, uns 80.000 €.

Com aquest Govern no ha estudiat les característiques dels negocis que ocupen aquests 48 immobles cegat pel seu afany recaptatori, no s’ha adonat que responen al model de pimes. Unes construccions que de mitjana tenen 2000 m2. Així doncs, els propietaris dels immobles on són aquestes negocis, parlant de mitjanes, pagaran prop de 1500 € més anualment (760 € el que menys i 3500 € el que més).

Amb aquestes receptes econòmiques de la CUP acceptades per ERC i també pel PSC estem perdent oportunitats de negoci al nostre poble. Som el municipi de la comarca amb més solars industrials buits i més finques industrials inactives. Evidentment, elevar la pressió fiscal als sectors productius agreujarà més la situació. En efecte, perjudicarà negocis que no estan passant-ho bé del tot, altres pensaran si potser s’han de marxar de la Garriga, molts no vindran donat el preus d’IBI i alguns evidentment pagaran i seguiran. És el preu que suportarem per tenir un Govern business unfriendly. Sort hem tingut que finalment el Govern retirés a última hora la idea de la CUP d’augmentar l’IAE vora un 20%. Una CUP que confon facturar un milió d’euros amb tenir benefici i per això volia augmentar l’IAE. Aquest és el nivell frívol dels socis a l’ombra del Govern d’ERC.

Les preguntes que ens hem de fer i respondre (com vaig fer en el Ple) són les següents: calia pujar l’IBI? No. És veritat que tenim un IBI baix i recaptem poc a la Garriga? Tampoc. Per què ho afirmo? Perquè a Ciutadans vam fer un estudi basant-nos en dades oficials dels municipis de Vallès Oriental i ens va donar dues certeses molt clares. La primera, que paguem un IBI per persona dels més alts de la comarca: 386.95 €. Només tenim per davant municipis de renda familiar molt alta com Vallromanes o l’Ametlla o d’altres com Montmeló, la Roca o Llinars que si li descomptem el que aporten d’IBI el Circuit, la Roca Village i els polígons industrials respectivament, estarien segurament per darrere de la Garriga en aquest rànquing.

La segona evidència que ens deixa l’estudi és que actualment som el 5è municipi de Vallès Oriental que més recapta per IBI. Per davant només Granollers, Mollet, Parets i Sant Celoni ingressen més dels 6.279.000 € de la Garriga. Cal dir que a Sant Celoni després de la clatellada fiscal els hi passarem de llarg.

La voluntat manifesta d’augmentar la pressió fiscal en els impostos sobre el capital per obtenir més recaptació ens ha deixat palesa la poca imaginació del Govern Municipal per buscar més ingressos. Són les receptes de sempre de les esquerres més radicals.

Perquè cal fer-se dues últimes preguntes. La primera: cal que l’Ajuntament tingui més ingressos quan està sanejat? Creiem que sí, doncs a més ingressos majors serveis podem donar a la ciutadania. La segona: és necessari fer-ho augmentant més la pressió fiscal en concepte d’IBI a la ciutadania ja de per si alta? Doncs pensem des de Ciutadans que no i que a més és contraproduent.

En definitiva, a aquest Govern de la Sra. Castellà tan donat a col·locar pancartes a l’espai públic, ja només li falta col·locar una a l’entrada cada polígon industrial de la Garriga que digui: “Mori el capitalisme!”.

Nosaltres els fem responsables des de ja a ERC, CUP i PSC, amb la part alíquota corresponent de les conseqüències que tindrà aquesta pujada insensata i funesta del 30% de l’IBI als sectors productius de la Garriga. Com a portaveu de Ciutadans em comprometo a buscar fórmules per revertir la clatellada fiscal en l’exercici de l’any 2021. Per això, caldrà saber si el PSC vol seguir sent còmplice del populisme econòmic o per contra, vol donar suport a aquells que defensem mesures que fomentin el teixit productiu de la Garriga.

Ángel Guillén Deu

Portaveu de Ciutadans la Garriga